Search
E martë 19 Shtator 2017
  • :
  • :

Vetite dhe Vlerat ushqyese te domates

indexShpeshehere gjerat qe na bejne mire per organizmin i kemi para syve dhe nuk ju japim rendesin aq sa duhet.Dihet qe perimet me ngjyre sic eshte dhe domatja bejne mire per mbrojtjen nga kanceri i lekures por fale dhe vetive antioksidante qe ka domatja,ajo na ndihmone dhe per luften kundra plakjes.Cilat jane vlerat dhe vetit e saje:

Pervec se eshte shume e perdorshme, ekonomike, dhe e shijshme, domatja, fale likopenit, ketij antioksidanti te fuqishem, ndihmon ne parandalimin e problemeve kardiovaskulare, si dhe tumoreve dhe osteoprozes.

Nje studim i botuar kohet e fundit edhe ne “American Journal of Lifestyle Medicine”, konsumi i rregullt i domates, redukton rrezikun e semundjeve te mesiperme.

Efekte qe permendem, ne radhe te pare i detyrohen prezences ne te te antioksidantit likopen, i cili ndryshe nga shume perberes te tjere, gjithashtu te rendesishem ne permbajtje te frutave dhe zarzavate, eshte ne gjendje te ruaje funksionet e saj edhe pasi i eshte nenshtuar perpunimit termik, domethene edhe pasi ato te jene gatuara.

Pervec kesaj, domataja ka edhe vlera antimikrobike dhe antinflamatore. Per kete arsye, edhe ne guiden ushqimore te botuar ne SHBA, domatetet jane kategorizuar ne grupin e zarzavateve, te cilat rekomandohet qe te konsumohen cdo dite dhe ne menyre te bollshme.