Search
E mërkurë 18 Tetor 2017
  • :
  • :

Stikat e pishes

50b39ed8eab18_pinoli

Farat e pishës ose stikat janë pjesë e grupit të farave vajore, janë të njohura edhe si fruta të thata. Shumë popullor në kuzhinë për përgatitjen e ëmbëlsirave, ato janë përdorur edhe në përgatitjen e sallatrave të këndshëm të tilla si salca e famshme Pesto, përmbanë vlera kurative, në lidhje me shëndetin e enëve të gjakut, por jo vetëm.
Mbledhja e farave të pishës ndodh në mes të vjeshtës dhe pranverës, në periudhën nga tetori deri në prill. Futet në disa specieve të pishave të tilla si Pinus pinea (pishe ose të përbashkët) dhe Gurit Pisha zvicerane, e përdorur në Alto Adige për distilimin e një likeri aromatik. Përmbajtja e farave të pishës përfaqësohen në 50% nga yndyra, në të cilën janë shtuar proteina 30%, 4.5% e fibrave dhe të substancave të tjera midis të cilave, aminoacide, vitamina dhe kripera minerale. Të veçantë theksojmë vlerat e tyre kalorike, ekuivalente me 600 kcal / 100 gram.
Aminoacidet janë të pranishme në një numër të madh të farave të pishës, në formën e arginine, acidit aspartik, acidit glutamik dhe lysinë. Në mesin e acideve yndyrore të rëndësishme është edhe prania e acidit linoleik, një acid yndyror në gjendje për të ulur nivelet e kolesterolit në gjak.
Prania e vitaminave B1, B2, E dhe PP janë të larta, ndërsa në mesin e kripërave minerale farat e pishave kanë një përmbajtje të madhe të hekurit dhe fosforit. I pranishëm në grupin e kripërave minerale është gjithashtu mangani, kaliumi, bakër dhe zink. Në një mënyrë të ngjashme me atë që ndodh me arrat, bajame, dhe farat e tjera, farat e pishë gjithashtu janë të dobishme në kontrollin e kolesterolit të lartë dhe në trajtimin e enëve të gjakut.

Burimi: Neranxi.com