Search
E mërkurë 18 Tetor 2017
  • :
  • :

Salca Worcestershire

worcestershire-sauce
Salca Worcestershire ose salca  Worcester  është një salcë angleze,e ëmbël, e athët dhe pak djegëse, e cila merr emrin e vet nga qarku anglez i Worcestershire. Me ngjyrë kafe të errët  është e përshtatshëm për mish, salca, supa, dhe është thelbësore për disa kokteje të tilla si për shembull Bloody Mary.
Lind në vitin 1835 me kërkesë të një ish-guvernatori britanik i cili kishte jetuar Bengal, porositi dy farmacistët (Gjoni Wheeley Lea dhe William Perrins) të përgatisni një tip salce indiane. Të dy bërën shpikje duke përzier disa përbërës dhe i futen një fuçi por rezultati ishte katastrofik dhe e harruan atë në bodrum. Pas disa viteve u kujtuan për salcën dhe e provuan, vurën re që ajo ishte e mrekullueshme e kështu  ata themeluan një kompani,Lea & Perrins e ju  dedikuan prodhimit të saj që  është ende aktive në pronësi  nga grupi Heinz që nga viti 2005 .
Që nga krijimi i saj,receta nuk ka ndryshuar: salca vjetërsohet  për tre vjet në fuçi druri, dhe ndër përbërësit qe përfshihen janë qepë britanike, hudhër francez, sardele të kripura, qepë skalonja hollandeze dhe bimë. Pas vjetersimit i shtohet uthull, malt, karafil nga Madagaskari, spec djegës Kinez dhe melasë nga kallam sheqeri i Karaibe.
Photo find on  Googel