Search
E mërkurë 18 Tetor 2017
  • :
  • :

Bota e “makaronave”

noodles

Siç ua pata premtuar ja ku vjen dhe postimi për t’ju njohur me makaronat ose pasta-t. Italianët kanë nga një format për çdo lagje, fshat, krahinë etj 😛  Janë shumë dhe unë dhe pse e apasionuar mbas gatimit dhe kam vite që jetoj këtu prap si kam mësuar dot të gjitha. Po bëj një përshkrim të shkurtër të disa prej tyre, më kryesoret të shoqëruara me foton përkatëse. Para se t’ju njohë me formën e tyre duhet të dini që ekzistojnë 3 baza makaronash ato të bëra me vezë,  të thjeshta me ujë dhe miell dhe ato që në brendësin e tyre kanë brumë me patate. Dhe këto kategori ndahen në pasta të freskëta të njoma dhe të thata. Të njomat ndahen në të mbushura ose jo ndërsa të thatat janë ato të fortat  dhe kanë një shumëllojshmërin formash përmasash etj.

 

AGNOLINI – Anjolini

Makarona zakonishtë të mbushura, brumë i bërë me vezë ose ujë dhe gjithmonë të freskëta.

anjolini

 

 


ANELLI “Aneli”

Makaronë e thatë në formë unaze, lisho ose e vijëzuar.

anelli

 

BUCATINI “Bukatini”

Tip spageti të trasha me vrimë në mes.

bucati4

 

Bavette “bavete”

Pak me të vogla në gjerësi se linguinet por më të trasha. Gjëndet të freskëta ose të thata.

 

Bavette pasta

 

 

PACCHERI “pakeri”

Gjëndet të freskëta ose të thata. Brumë prej mielli dhe uji.

index

 

PENNE “pene”

Të cilat janë të thjeshta ose të vijëzuara.

trafilata-849-penne-rigate

 

 

CAMPANELLE “kampanele”

Në formën e një zileje, shkojnë shumë me salca të lëngshme.

ING-campanelle-pasta_sql

 

CALAMARATA “kalamarata”

Ngjajnë me unazat e prera të kallamarin nga ku kanë marr dhe emrin. Gjëndet të freskëta ose të thata. Brumë prej mielli dhe uji.

index

CANNELLONI “Kanelloni”

Besoj të gjithë i njohin, makarona me vezë ose jo, të freskëta ose të thata. Ideale për ti mbushur.

canneloni

 

CANNERONI – Kaneroni

index

 

 

 

 

 

 

CANNOLICCHI “Kanoliki”

Makarona e thatë në formën e përdredhur.

cannolicchi

 

CAPELLI D’ANGELO – Kapelli d’anxhelo

Makaronë e thatë e bërë me brumë prej veze. Ngjanë me kadaifin.

brodo-con-capelli-d-angelo

 

 

 

CAPPELLETTI – Kapelleti

Makaronë e freskët me brumë veze gjithmonë e mbushur.

index

 

CHITARRA “Kitara”

Të freskëta osë të thata,me brumë veze ose uji.

spaghetti_chitarra_paglia_fieno

CONCHIGLIE “Konkilie”

 

 

index

 

ELICHE “elike” Helik

makarona helik

 

 

FAGOTTINI “fagotini”

Brumë me vezë gjithmonë të freskëta dhe të mbushura

fagottini

FARFALLE “farfale”

105B_Farfalle

 

 

 

FETTUCCINE “fetuçine”

Pasta gjithmonë e bërë me brumë veze, gjëndet në formatin e thatë dhe të njomë.

index

 

 

FUSILLI “Fuzili”

images

GARGANELLI “garganeli”

garganelli
GEMELLI “xhemeli”

pasta gemelli

GNOCCHETTI SARDI “njoketi sardi”

Gjëndet të freskëta ose të thata.

Iris-cater-pasta-semola-gnocchi-sardi-dett

 

GNOCCHI “njoki”

Gjithmonë të freskëta me brumë  prej mielli, patate dhe veze.

recipe-italian-gnocchi-16-z

 

LASAGNE “lazanje”

Me brumë veze të thata ose të njoma.

 

Pasta-Sfoglia

LINGUINE “linguine”

Gjëndet të freskëta ose të thata.

Linguine-curcuma-pepe_nero

 

 

LUMACHE “lumake”

lumache_4dd3c1d28764d

 

MACCHERONI “makeroni”

pasta maccheroni

MAFALDE

Ka të gjata dhe të shkurtra, të bëra me brumë veze ose jo, të freskëta ose të thata.

index

MEZZELUNE

Pasta e freskët me brumë veze gjithmonë e mbushur.

index

MEZZE PENNE “mexe pene” të cilat i gjenë të vijëzuara ose jo.

mezze_penne_75

 

 

ORECCHIETTE “orekiete”

Gjëndet të freskëta ose të thata.

orecchiete

 

ORZO

Atë që ne quajmë elb

elb

 

PANZEROTTO “panceroti”

Brumë i bërë me vezë ose me ujë të freskëta.

 

hig-32-panzerotti

PAPPARDELLE “papardele”

Të freskëta ose të thata, brumë i bërë me vezë

Pappardelle

RADIATORI

index

 

RAVIOLI

Brumë i freskët me vezë, gjithmon të mbushura.

index

 

RIGATONI

rigatoni

SPAGHETTI “spageti”

index

STROZZAPRETI “strocapreti”

Me brumë prej mielli  dhe uji, të freskëta ose të thata.

 

strozzapreti

 

 

TAGLIATELLE “tagliatele”

Format i thatë ose i njomë , brumë i bërë me vezë

tagliatelle

VERMICELLI “vermiçeli”

ttar_vermicelli_01_v_launch

ZITI “xiti”

Pasta-Name-Ziti