Search
E mërkurë 18 Tetor 2017
  • :
  • :

Alga spirula

spirulina

 

Spirula e njohur ndryshe dhe si spirulina ështe një algë.E pranishme ne ujrat alkaline dhe të qeta të liqenit Texcoco Meksikë (S.maxima ishte e njohur tashmë kultivuar nga Aztechi-popullsi e vjetër mbi 500 vjet më parë) dhe Liqeni Çad Afrikën Qendrore (S.platensis) janë përdorur gjerësisht për qëllime medicinale dhe ushqimë . popullsinë Kanembu Çadit dhe Nigeria është mbledhur nga liqeni Kossorom (Chad), filtruar dhe tharë.dihet që do të përdoret në mënyra të ndryshme në format e kuzhinës duke përfshirë salcat, një lloj supe shumë ushqyese me perimeve të përzier me mish ose peshk,mel ose fasule.

Përbërja dhe Vetit e spirulës:

E tharë Spirulina përmban substancat e mëposhtme fitonutritive.

Proteinat me vlerë të lartë biologjike (65%).
Karbohidratet (përfshirë rhamnose që nxit metabolizmin e glukozës); fibër.
Vitamina (B1, B2, B3, B6, B9, B12, biotin, ac.pantotenico, inositol) dhe yndyrë tretshem vitamina (A, D, alfatokoferol, K).
Aminoacidet esenciale dhe jo-esenciale.
Acidet esenciale yndyrore (ac.linolenico dhe alfalinolenic acid), ac.gammalinolenic acid (GLA).
Minerale (Ca, K, P, Na, Mg, S, Cl, Fe, Zn, Mn, Cu, Co, Ni, Mo, Cr).
Pigmente të tilla si klorofil, phycocyanins, carotenes dhe xanthophylls (mixoxantofilla, zeaxanthin, cryptoxanthin, echinenone).

Vlerat atribuese të spirules:

Antiiflamatore,përmban radikale te lira,antianemik,tonifikuese,antioksidantë.dhe shume integrator ushqyesë.

Aktivitet të  ushqyerit integrues, antianemik

Spirulina është e dobishme në dietat me  kalori të ulët për shkak të furnizimit të lartë ushqyese lidhur me konsum të ulët (390 Cal për 100 g peshë të thatë). Duke ndihmuar për të kapërcyer këputjen e trupit dietat e çekuilibruar. Prania e aminoacidit phenylalanine është  thelbësore (3%)  në gjendje për të vepruar oreks si dhe në reduktimin  nga ankthet e urisë, lehtëson kontrollin e sjelljes dietë të ulët me kalori dhe  jep ndjenjën e ngopjes . Në këtë rast, rekomandohet të  merret të paktën 30 minuta para ushqimit kryesor. Është prania e vit.B12 shume e çmuar veçanërisht për ata që e ndjekin në mënyrë rigoroze dietat vegjetarian

Spirulina është veçanërisht e dobishme plotësimin fitoushqyes sportistëve, duke siguruar futje specifike te vitaminave ergogeni mineraleve duke favorizuar metabolizmin me energjisë të degëzuar  me amino acidet zinxhir (leucine, izoleucin dhe valin), amino acidet esenciale dhe proteina me vlerë të lartë biologjike për shkak të pranisë thelbësore aminoacidet, antioksidantëdhe keratinë (thelbësore kjo  për proçeset e energjisë që sintetizohet në trup nga lysine amino acidet dhe methionine, respektivisht  si dhe nga arginine, glycine dhe methionine).

Këshillohet të perdoret në dietat vegjetariane dhe vegane.Per ata qe kane nje humbje të madhe të peshesh muskulare.Spirula është  regulluese e mire e aktivitetit pisiko fizik.
Burimi:web